Toerisme-online

 

Gemeente Opsterland

         

Plaatsen in Opsterland

Opsterland is een mooie gemeente, bestaande uit 16 dorpen en gelegen in het afwisselende landschap van de Friese Wouden. Het gemeentehuis staat in het fraaie Beetsterzwaag. Het landschap is verrassend met veel natuurgebied. In en rond de dorpen treft u talrijke schilderachtige hoekjes aan. Ideaal voor wandel of fietstochten.   Bakkeveen * Beetsterzwaag * Frieschepalen * Gorredijk * Hemrik * Jonkerslan * Langezwaag * Lippenhuizen * Luxwoude * Nij Beets * Olterterp * Siegerswoude * Terwispel * Tijnje * Ureterp * Wijnjewoude. 

De "vuistbijl van Wijnjeterp" bewijst dat meer dan 150.000 jaar voor Chr. al mensen in Opsterland hebben gewoond. Het duurde dan tot zo`n 15.000 jaar voor Chr. voordat weer iets wordt vernomen van menselijke aanwezigheid. Vanaf die tijd volgen de culturen elkaar op, waarvan allerlei stenen gereedschappen, een enkel bronzen voorwerp en schreven aardewerk te zien zijn in het Fries Museum te Leeuwarden. De naam Opsterland komt men voor het eerst tegen in 1395, al is het in een wat andere vorm dan heden ten dage, namelijk. Upsateraland. Up is "op" en sater is "zitten op", de hoog wonende mensen op het zand. Ook de naam Superhaudmare komt voor in de 14e eeuw als aanduiding voor deze streek. Vrij vertaald betekent dit boven-hoofd-stromen. Die hoofdstroom is dan de rivier, die het hart van Opsterland vormt. Het is de rivier De Boorn, beter bekend als het Ouddiep (It Alddjip), en ook wel Koningsdiep genoemd. Het hedendaagse Opsterlandkenmerkt zich onder andere door de fraaie bossen rond Beetsterzwaag, Olterterp, Wijnjewoude en Bakkeveen. Maar karakteristiek voor het Opsterland van zo`n 200 à 250 jaren geleden zijn die bossen niet.... Wikipedia  

 

 

Bakkeveen

 

MOLECATEN PARK 'T HOUT: Op het drie provinciënpunt Groningen, Friesland, Drenthe ligt midden in de bossen en vlakbij het knusse dorpje Bakkeveen; Molecaten Park ’t Hout. Op onze camping kampeert u in alle rust en is er tegelijkertijd heel veel te beleven. Voor kinderen is er een enorm aanbod aan speelmogelijkheden (binnen en buiten!). Voor liefhebbers van fietsen en wandelen heeft de ‘oer’ Friese omgeving heel veel te bieden.... meer info bij Molecaten en bij BungalowSpecials

 

Beetsterzwaag 

Te midden van het bosrijke gebied ten zuiden van Drachten ligt Beetsterzwaag. Het kerkje uit 1803 is op verzoek te bezichtigen. Voor een bezoek aan het prachtige landschapspark met landhuis 'Harinxmastate'is een kaart van het Fries Museum nodig. Olterterp heeft een gerestaureerd gotisch kerkje, dat 's-zomers wordt gebruikt voor tentoonstellingen, concerten en voordrachten. Het schilderachtig gelegen kerkje van Kortehemmen uit 1300 heeft een houten klokkestoel. Vrije wandel-en fietspaden.

BILDERBERG LANDGOED LAUSWOLT: Midden in de prachtige natuur van Friesland bevindt zich het luxe Bilderberg Landgoed Lauswolt. Gastvrijheid en service is waar Landgoed Lauswolt voor staat. Het hotel beschikt over 65 unieke en ruime hotelkamers. Alle kamers zijn van alle luxe voorzien en hebben airconditioning. Op de golfbaan die is gelegen naast het hotel kunt u terecht voor een een ontspannen dagje golfen. Ook kunt u zich in het hotel laten vertroetelen in het Wellness Centre "The Art of Beauty by Lauswolt". Hier vindt u onder andere een solarium, sauna, binnenzwembad en een Turks stoombad maar kunt u ook gebruik maken van meerdere schoonheidsbehandelingen.... meer info bij HotelSpecials en bij HotelGrouper  

 

Frieschepalen

 

LYTSE LEANE: Zeer comfortabel vakantiehuis gelegen in Frieschepalen. Vanuit het vakantiehuis kun je heerlijke wandelingen en fietstochten maken. Het huis heeft uitzicht over zo’n 80 hectare weiland en boomwallen (coulisen-landschap). Het dorp Frieschepalen is een erg rustig dorp. Het is ontstaan in de 18e eeuw als ontginningsdorp in het hoge veengebied. Frieschepalen staat voor de grenspalen die Friesland van Groningen scheiden. Een aantal van deze oude grenspalen zijn hier nog te vinden en er is ook een erg leuke wandelingroute, waar je een aantal van deze palen tegenkomt.

 

Gorredijk

Gorredijk in het zuidoosten is een gaaf bewaard gebleven veendorp, ontstaan in de 17de eeuw bij het afgraven van het Gorreveen langs de Compagnonsvaart. De klokkestoelroute loopt langs Gorredijk, Bakkeveen, Hemrik, Ureterp en Wijnjerwoude, allen behorend tot de gemeente Opsterland. Het streekmuseum Opsterland in Gorredijk bezit turfgraversgereedschap en een collectie goochelattributen en speelkaarten. Zwemmen: verwarmd openluchtbad. 

 

Campings

't Kroese Beamke: Aan de rand van het bos, grote en kleine kampeervelden, zeer ruime plaatsen. Eenvoudig sanitair. Grote visvijver aanwezig.
De Ikeleane: Landelijke omgeving bij bos en hei. Nieuw sanitair Kampeerplaatsen rond veldjes met lage beplanting. Kinderen worden in het hoogseizoen bezig gehouden.
De Wâldsang: Een gezinscamping met goede voorzieningen, ruime plaatsen en aandacht voor de gasten. Gelegen in een bosrijk gebied.
Het Koningsdiep: Een rustige landschapscamping nabij de bossen van Beetsterzwaag/Olterterp voorzien van alle gemakken.
Meer info over deze en veel andere campings op de website van ACSIreizen.nl