Toerisme-online

 

 

Gemeente Franekeradeel

         

Plaatsen in Franekeradeel

In 1984 werden de voormalige gemeenten Franekeradeel, Franeker en een deel van Barradeel samengevoegd tot de gemeente Franekeradeel met als hoofdplaats Franeker.

 Achlum * Boer * Dongjum * Firdgum * Franeker * Herbaijum * Hitzum * Klooster-Lidlum * Oosterbierum * Peins * Pietersbierum * Ried * Schalsum * Sexbierum * Tzum * Tzummarum * Zweins. 

 

 

 

Franeker

In de door grachten omgeven kern van Franeker, gelegen tussen Harlingen en Leeuwarden, getuigen vele monumenten van het vroegere belang van de stad waar van 1585 tot 1811 de Friese Academie, bolwerk van het Friese calvinisme, was gevestigd. Franeker is nu verzorgingscentrum en het hart van de kaatssport. De Martinikerk (1420) met gotische koorbanken van eind 15de eeuw, rijkbewerkte grafzerken 16de tot 18de eeuw, muurschilderingen. Het stadhuis eind 16de eeuw is een van de vroegste Friese raadhuizen met prachtige renaissancedetails in de gevels. De raadzaal met zijn schouwen en goudleren behang is heel bijzonder. Het Martenahuis is de enige goed bewaarde stins (woontoren) van de stad, dateert uit 1498 en doet nu dienst als gemeentehuis van Franekeradeel. Evenals bij het Botniahuis (eind 15de eeuw) en het Cammingahuis is het Fries munten- en prentenkabinet gevestigd. Het Wester-Vrouwengasthuis heeft een 18de-eeuws hofje met poortje. Bijzonder schilderachtig is de aanblik van het aan een gracht gebouwde Korendragers- of Zakkendragershuisje; gevelsteen met korenmeter. Museum Coopmanshus met handwerk- en knipselverzameling van Anna Maria van Schuurman en moderne kunst. Het Planetarium van Eise Eisinga trekt jaarlijks duizenden toeristen. In Franeker vinden verscheidene kaatstoernooien plaats. Zwemmen: openluchtbad.


STADSHERBERG: De Stadsherberg in Friesland is een gezellig hotel aan de rand van de plaats Franeker. Huur een boot bij het hotel en ontdek de omgeving vanaf het water. Ook zijn er prachtige fietsroutes die u de mooiste plekjes van Friesland laat zien. De Stadsherberg is een 3-sterrenhotel dat beschikt over 10 comfortabel ingerichte hotelkamers. Deze zijn standaard voorzien van een kluisje, televisie, radio, wekker en een badkamer met een douche, toilet en föhn. Begin uw dag goed met een uitgebreid ontbijt in de ontbijtruimte van het hotel. Ook voor een lunch en diner bent u in De Stadsherberg aan het juiste adres. Geniet hier van vers bereide streekproducten! De omgeving kunt u op verschillende manieren ontdekken. Huur bijvoorbeeld eens een bootje bij het hotel en verken Franeker vanaf het water. Wilt u liever fietsen? Ook dan biedt De Stadsberg volop mogelijkheden.... meer info bij HotelSpecials 

 

RECREATIEPARK BLOEMKETERP: Recreatiepark Bloemketerp biedt vele faciliteiten voor een leuk verblijf. Beleef een spetterende tijd in het naastgelegen subtropisch zwemparadijs. Gasten van Recreatiepark Bloemketerp kunnen hier tegen een gereduceerd tarief gebruik maken. Het zwembad beschikt over een glijbaan, bubbelbad en jetstreams. Tevens kunt u onbeperkt  gebruikmaken van het sportcentrum waar diverse fitnesstoestellen voor u klaar staan. Sla hier ook eens een balletje op de racquetball- of squashbaan. Voor totale ontspanning geniet u in de sauna of onder het solarium van het sportcentrum. Een ander leuk idee is om met de hele familie gezellig te gaan bowlen op de bowlingbanen van Recreatiepark Bloemketerp. Huur ook eens een kano en trek eropuit! Speel bovendien een wedstrijdje op het volleybalveld of het basketbalplateau.... meer info bij BungalowSpecials en bij Chalet.nu 

 

 

Oosterbierum

 

VAKANTIEWONING

 


Sexbierum

Sexbierum is het hoofddorp van de Barradeel aan de Waddenzee, 10 km ten noorden van Harlingen. Vrijwel alle dorpen bezitten mooie kerken en torens. De versierde preekstoel (1768) in de hervormde kerk van Sexbierum is een unicum. In Sexbierum staan verder het geboortehuis van admiraal Tsjerk Hiddes en de korenmolen; buiten het dorp ligt de gerestaureerde Stinspoort (1604). Zwemgelegenheid te over is Barradeel met zijn 15 km Waddenkust ter hoogte van Oosterbierum, Sexbierum, Pietersbierum, Wijnaldum en Tzummarum. Bovendien heeft het recreatiecentrum Barradeel in Tzummarum verwarmde openluchtbaden.     

 

          

Appartement De Cichoreipôlle